Onlangs is er via de MD expertisecentrum website een oproep verstuurd voor een onderzoek rondom spierziekten en ervaren vermoeidheid. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en hierbij delen wij de resultaten van het onderzoek met u.
Aanleiding
In Nederland lijden ongeveer 200.000 mensen aan een spierziekte, waarvan een groot deel van deze spierziekten progressief van aard is. Onderzoek toont aan dat gemiddeld 60% van de mensen met een spierziekte ernstige vermoeidheidsklachten ervaart. Deze ernstige vermoeidheidsklachten resulteren vaak in een verminderde zelfstandigheid en participatie in de samenleving. Dit pilot-onderzoek maakt deel uit van een grootschalig onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen en Klimmendaal Revalidatiespecialisten in Arnhem. Het doel van dit grootschalige onderzoek is om meer inzicht te krijgen in specifiek spiervermoeidheid en het verminderen daarvan in het dagelijks leven bij mensen met een spierziekte. Dit kwantitatieve pilot-onderzoek heeft, op aanbeveling van een voorgaand pilot-onderzoek, onderzocht wat de relatie is tussen de ervaren zwaarte van een alledaagse activiteit en de hoogte van de hartslag bij mensen met een spierziekte.
Methode
In dit pilot-onderzoek hebben 14 deelnemers met verschillende spierziekten deelgenomen. Deze deelnemers werd gevraagd om gedurende drie representatieve dagen, bij te houden welke activiteiten zij op deze dagen ondernamen. Hierbij gaven de deelnemers bij elke activiteit aan, middels de Borg RPE-schaal, op een schaal van 6 tot 20, hoe zwaar zij de activiteit ervoeren. Om de hartslag in kaart te brengen, droegen de deelnemers gedurende deze dagen 24 uur lang een FitBit sporthorloge.
De verkregen data zijn geanalyseerd in SPSS middels de Spearman Rangcorrelatie. Hierbij is de verband tussen de ervaren zwaarte van de activiteit en de hoogte van de hartslag berekend.
Resultaten
Er is geen verband aangetoond tussen de ervaren zwaarte van de dagelijkse activiteit en de hoogte van de hartslag bij mensen met een spierziekte. Hierbij is de correlatie r = -0,078 en is er geen sprake van significantie, namelijk p = 0,529.
Conclusie
Uit dit pilot-onderzoek kan geconcludeerd worden dat er geen noemenswaardige verband is tussen de Borg RPE-schaal, als subjectieve maat voor de ervaren vermoeidheid, en de hartslagfrequentie bij mensen met een spierziekte tijdens dagelijkse activiteiten. Het meten van de hartslag alleen is dus niet voldoende om de intensiteit van dagelijkse activiteiten te monitoren. Samen met dr. Mariska Janssen, wetenschappelijk onderzoeker van de afdeling Revalidatie van het Radboudumc, verricht Nicole Voet momenteel onderzoek naar de bruikbaarheid van elektromyografie (EMG), wat een veelbelovend instrument lijkt voor het meten en verminderen van spiervermoeidheid in het dagelijks leven bij mensen met een spierziekte. Wij zullen u op de hoogte houden van de bevindingen van dit onderzoek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicole Voet via nicole.voet@radboudumc.nl