Onderzoek naar aansturing van de ademhaling door de hersenen
Lopend onderzoek

Onderzoek naar aansturing van de ademhaling door de hersenen

Ademhalingsproblemen treden regelmatig op bij personen met myotone dystrofie type I. Hoe deze ademhalingsproblemen ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar de hersenen spelen hier mogelijk een belangrijke rol in. De hersenen zorgen namelijk voor de aansturing van de spieren voor de ademhaling. Het is alleen nog niet duidelijk hoe dit precies werkt.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om met behulp van nieuwe meettechnieken te vergelijken hoe de hersenen de ademhaling aansturen bij personen met myotone dystrofie type I en gezonde vrijwilligers. Door beter te begrijpen hoe ademhalingsproblemen ontstaan hopen we in de toekomst dit beter te kunnen behandelen.

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het Radboudumc (Nijmegen) en duurt één dag. In het eerste deel van het onderzoek voeren we metingen uit in de MRI-scanner. In het tweede deel voeren we verschillende onderzoeken uit op de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Bij deelname aan het onderzoek worden uw reiskosten vergoed en voor lunch tijdens de onderzoeksdag wordt gezorgd.

Wanneer kunt u deelnemen aan het onderzoek?

We zijn op zoek naar personen met myotone dystrofie type I met een leeftijd tussen de 20 en 60 jaar.

Contact

Bij vragen en/of interesse in deelname aan dit onderzoek kunt u contact opnemen via het mailadres bas.schippers@radboudumc.nl. Wij informeren u dan verder over het onderzoek.

Blijf op de hoogte van het onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames