Hoe kom ik erachter of mijn ademhaling achteruit gaat?

Hoe kom ik erachter of mijn ademhaling achteruit gaat?

Om te weten of uw ademhaling achteruit gaat, is het belangrijk om uw huisarts of neuroloog jaarlijks uw longfunctie te laten controleren. Laat u verwijzen naar een longarts wanneer blijkt dat uw longfunctie afneemt.

  • Ga naar een longarts wanneer u overdag vaak slaperig bent, last hebt van ochtendhoofdpijn en concentratieproblemen, of wanneer u ’s nachts onrustig slaapt of nachtmerries heeft. De oorzaak daarvan kan zijn dat uw ademhalingspieren te zwak zijn om voldoende zuurstof in te ademen en koolzuur uit te ademen, vooral wanneer u in bed ligt.
  • De longarts kan met een bloedgasanalyse de verhouding tussen zuurstof en koolzuur in uw bloed bepalen. Als er teveel koolzuur en te weinig zuurstof in uw bloed zit, kan een vorm van ademhalingsondersteuning nodig zijn. Daarvoor wordt u verwezen naar een Centrum voor Thuisbeademing (CTB), waar verder onderzocht wordt of (nachtelijke) ademhalingsondersteuning nodig is.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames