Hoe kunnen ademhalingsklachten bij MD type 1 behandeld worden?

Hoe kunnen ademhalingsklachten bij MD type 1 behandeld worden?

Omdat klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en slaperigheid overdag het gevolg kunnen zijn van verzwakte ademhalingsspieren, moet de longfunctie jaarlijks getest worden. De huisarts of de neuroloog kan deze longfunctietest aanvragen. Wanneer daaruit blijkt dat de longfunctie afneemt doordat de ademhalingsspieren verzwakken, kan iemand verwezen worden naar een longarts. Ook bij andere klachten, zoals recidiverende luchtweginfecties, zal iemand worden doorverwezen.

  • De longarts kan met een bloedgasanalyse bepalen of iemand nog wel voldoende zuurstof kan inademen en voldoende koolzuur kan uitademen.
  • Als blijkt dat zich teveel koolzuur in het bloed opstapelt, kan iemand voor ademhalingsondersteuning verwezen worden naar een Centrum voor Thuisbeademing (CTB). Daar wordt met onderzoek bepaald of ademhalingsondersteuning, om te beginnen ’s nachts, kan helpen tegen de klachten.

Meer informatie over chronische beademing.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel uw vraag
Weet u wat u moet doen bij een spoedopname? Informatie over spoedopnames