Sommige gevolgen van de ziekte, zoals traagheid, slaperigheid, gebrek aan initiatief en stemmingswisselingen, kunnen vooral in de omgang met anderen lastig zijn. Iemand met MD type 1 kan dat zelf vervelend vinden en er iets aan willen doen. Soms heeft vooral de partner die er dagelijks mee te maken heeft, moeite met die gedragsveranderingen. Voor de behandeling bestaan verschillende mogelijkheden.
- Een gesprek met een psycholoog of maatschappelijk werker van een spierrevalidatieteam, kan voor beiden verhelderend werken.
- Het spierziekterevalidatieteam kan helpen met het opstellen van een dagelijks activiteitenschema. Daarmee wordt inspanning en rust beter over de dag verdeeld.
- Om iets te doen aan slaperigheid overdag, moet de oorzaak opgespoord worden. Komt het door vermoeidheid, een slechte nachtrust, door verzwakte ademhalingsspieren of is er iets anders aan de hand? Afhankelijk van de uitkomst helpen hazenslaapjes, is het medicijn modafinil (Modiodal) een oplossing of kan ademhalingsondersteuning nodig zijn.
Uitgebreide informatie over de behandeling voor de neuroloog, is te vinden in de brochure over neurologische zorg en de multidisciplinaire richtlijn behandeling en begeleiding van volwassenen met myotone dystrofie type 1.